Saturday, October 17, 2009

Best ever Pumpkin Pie / Beste Pompoentaart ooit

It's pumpkin time again! About ten years ago I bought a cook book from Better Homes & Gardens called: Holiday Baking. It has all classic recipes in there and one of them is Pumpkin Pie. I tried sveral different recipes for pumpkin pie and this one is by far the best! I do replace canned pumpkin for fresh for two reasons: One is that we do not know anything like canned pumpkin here (That's a good reason, right???) and the second one; I just think the taste of fresh pumpkin is so much better than the canned one. And it's not as much work as you think it would be.


Tonight we have to go to a Canadian Thanksgiving party and I offered to make the pie. Joram really loves this pumpkin pie so I made him a little one (He is staying over at my moms, it's an adult only party) It would be kind of funny to give Joram a piece of the pie and come to the party with a pie with one piece missing.................... They both turned out real good (Well, they look good)


Here's the recipe:







Pastry for double crust pie

2 1/4 cups all purpose flour
3/4 teaspoon salt
2/3 cups shortening
8 to 10 tablespoons of cold water

In a medium bowl stir together flour and salt. Using a pastry blender (or as I do: my fingers), cut in shortening until pieces are pea size. Sprinkle one tablespoon of water over part of the flour mixture and gently toss with a fork. Push moistened flour mixture to side of the bowl. Repeat until the flour mixture is completely moistened.
Divide pastry in half and form each half into a ball
On lightly foured surface, use your hands to slightly flatten one pastry ball. Roll pastry from center to edges into a circle 12 inches in diameter
Wrap pastry circle around the rolling pin, unroll it into a 9 inch pie plate, being careful not to stretch pastry. Trim pastry even with pie plate rim.

Pumpkin filling

1 egg white, slightly beaten
1 tablespoon of water
2 1/4 cups canned pumpkin (1 1/3 15 ounce cans, 600 ml fresh pumkin)
3/4 cup sugar
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon ground nutmeg
3 eggs, slightly beaten
3/4 cup half-and-half or light cream
light colored corn syrup

Preheat oven to 425F/225C. On lightly floured surface roll the remaining half of the pastry for the double crust pie to a 1/8 inch thickness. Using leaf shaped cutters, cut pastry into leaf shapes . Place leaf cutouts on a baking sheet.

In a small bowl beat together the eggwhite and the water, brush over leaf cutouts . Bake in a preheated oven for about 10-12 minutes or until golden. Cool on a wire rack. Reduce oven temperature to 375F/180C.


When you use fresh pumpkin: Steam a middel large pumpkin cut in pieces for about 20 minutes in a steamer or a Dutch oven. Leave the skin on. Let it cool down a bit and mash it with your food processor.
For filling: in a large bowl combine pumpkin, sugar, cinnamon, ginger and nutmeg. Add eggs. Beat lightly with a fork just until combined. Gradually add cream and stir until combined. Poor filling into pastry shell.

To prevent overbrowning, loosely cover edge of pastry with foil. Bake in a 375F/180C oven for 30 minutes. Remove foil. Bake 25-30 minutes more or until a knife inserted near the center comes out clean. Cool on a wire rack. Cover and refrigerate within two hours.
Up to one hour before serving lightly brush edge of pastry with coen syrup and arrange a garland of baked pastry leaves. Decorate center of the pie with additional pastry leaves.




Het is weer pompoenentijd! Ongeveer tien jaar geleden heb ik een kookboek van Better Homes & Gardens gekocht; Holiday Baking. Er staan heel veel klassieke recepten in en een ervan is de pompoentaart. Ik heb in de loop der jaren verschillende recepten geprobeerd en dit is toch echt de allerbeste! Ik vervang wel de pompoen in blik door verse pompoen. Dat doe ik om twee redenen; de eerste is dat we hier geen pompoen in blik kennen (Dat is een goede reden om verse te geruiken, toch?) en de tweede reden: Verse pompoen smaakt nu eenmaal tien keer beter dan pompoen in blik. En het is helemaal niet zo veel werk als je denkt.

Vanavond hebben we een Canadian Thanksgiving feest en ik heb aangeboden om pompoentaart te maken. Joram is wild van deze pompoentaart en ik heb er dus ook nog maar een kleintje bijgemaakt. Joram gaat niet mee, het is een volwassen feest, Joram gaat een nachtje bij mijn moeder logeren. Ik kan immers moeilijk Joram een stuk geven van de grote en de aangebroken taart vervolgens mee nemen naar een feest, hahaha.

Hier is het recept:

De korst


275 gram bloem
3/4 teelepel zout
150 gram boter
8-10 eetlepels water

Meng de bloem en het zout samen in een kom. Doe de koude boter erbij en hak de boter door de bloem met twee vorken zodat de boter uit mini klompjes bestaat. Voeg een eetlepel water toe en meng dit met het omliggende mengsel. Voed zoveel water toe todat er een soepel deeg is ontstaan. Verdeel het deeg in tweeen en maak er twee ballen van.
Rol een bal uit tot een plak deeg met een doorsnede van ongeveer 35 cm. Til deze plak op met de deegroller en leg het voorzichtig over een glazen taartschaal (ongeveer 24 cm doorsnede) Let op dat het deeg niet rekt. Snij het overtollige deeg af langs de bovenkant van de schaal.

Pompoenvulling



1 eiwit, licht geklopt
1 eetlepel water
600 ml verse pompoen (een pompoen van ongeveer 25 cm hoog)
150 gram suiker
1 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
3 eieren, licht geklopt
200 ml slagroom
stroop

Verwarm de oven tot 225C. Rol de overgebleven helft van het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 milimeter. Steek hieruit blaadjes met een koekjesvorm. Meng het eiwit en water en bestrijk hiermee de blaadjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 10-12 minuten goudbruin. Laat ze op een rek afkoelen. Zet de oven temperatuur omlaag naar 180C.

Verwijder de pitten en de zaadlijsten van de pompoen (zoals je dat ook bij een galiameloen zou doen) en snij de pompoen (met schil en al) in stukjes. Stoom deze in ongeveer 20 minuten gaar. (Stomen heeft de voorkeur, dan blijft de smaak beter behouden, maar gewoon koken kan ook, je kunt ze vergelijken met aardappelen). Laat de pompoen ene beetje afkoelen en pureer het met een staafmixer.

Voor de vulling: Doe de pompoen in een grote schaal. Voeg de suiker, kaneel, gember en nootmuskaat toe. Voeg de eieren toe en meng het mengsel met een vork totdat het opgenomen is. Voeg hierna de room toe en roer weer door. Schenk het mengsel vervolgens in de taartschaal met deeg en dek de randen af met aluminiumfolie (dit om te voorkomen dat het deeg aanbrandt)
Bak de taart 30 minuten in de oven en verwijder dan de folie. Laat de taart dan nog 20-30 minuten bakken totdat een mes of sateprikker er in het midden schoon uitkomt.
Haal de taart uit de oven, laat hem afkoelen op een rek en dek hem vervolgens af met huishoudfolie en bewaar hem op een koele plek.
De blaadjes die je eerder hebt gebakken kun je tot uiterlijk een uur voor het opdienen op de taart bevestigen met stroop. Maak een rand van de blaadjes en leg de overgebleven blaadjes in het midden van de taart.

4 comments:

  1. Debbie the pies look so delicious..hope you had a great time..

    ReplyDelete
  2. Kees (Amsterdam)22:07

    Hoi,
    Kwam je tegen op zoek naar pumpkin pie recepten. Vind het gebruik van room i.p.v. gecondenseerde melk (waar ik niet zo dol op ben) een goed idee. Een paar opmerkingen:
    - Waarom bak je af op 225 °C? Het origineel zegt 180 °C. Ik moet hem nog maken, maar dit soort taarten wordt meestal afgebakken op 160 °C tot-ie in het midden nog een beetje wobbly is. Dat laatste beetje gaart hij wel door door zijn eigen hitte, voor een perfect zachte, smeuïge vulling. Wel kan het dan nodig zijn het deeg blind voor te bakken en de nog hete bodem te bestrijken met eiwit om het te isoleren van de natte vulling.
    - Ik mis bij de specerijen de gemalen kruidnagel en (nog veel belangrijker) het zout. Ook zoete bereidingen kunnen niet zonder zout! Als vuistregel ± ½ %, maar het kan variëren. Vanille lijkt me ook niet gek.
    - Ik denk dat ik mijn (fles-)pompoen ga roosteren in de oven om de smaak te itensiveren.
    Zoals gezegd moet ik nog beginnen, maar ik hoop dat deze tips ook jou kunnen helpen deze taart naar het volgende level te tillen.
    Succes,
    Kees

    ReplyDelete
  3. Kees (Amsterdam)01:06

    PS'en:
    - Als je Hollandse stroop i.p.v. golden colored corn syrup gebruikt (lijkt me heel erg lekker, overigens), zou ik hem aan Canadezen presenteren als "Dutch pumpkin pie" (vinden ze leuk, die malle Canadezen). Vroeger had je gewoon van CSM "Goudsiroop", maar tegenwoordig verkoopt AH (de grote filialen) Britse "Golden syrup". Een idee?
    - Kom ook recepten tegen waar maple syrup hiervoor gebruikt wordt maar al ben ik zelf (half-) Canadees (geboren - in Oakville, Ontario - en gewoond tot m'n 7 en een halvde en via Australië op m'n achtste aangekomen in Nederland, ben nu 53) vind ik maple syrup niet te vreten. Het smaakt naar waar het van gemaakt is: hout. Dat vind ik bij de Praxis een lekkere geur, maar in de keuken?
    - Omdat dit volgens mij toch een beetje een saai ding wordt, maar ik moet nou eenmaal iéts met die pompoen doen, en ik ben niet zo'n soepeter, ga ik hem denk ik na het bakken afmaken met een streusel topping met gehakte pecans. Gewoon apart op een bakplaat met bakpapier al omscheppend krokant bakken in een hete oven (koekepan?) en over de taart verdelen voor "Pumpkin crumble pie".
    Doei,
    Kees

    ReplyDelete
  4. Gadisha12:52

    Ziet er lekker uit en het lijkt me een duidelijk recept, Zondag ben ik jarig en aangezien ik al een tijd eens pompoentaart wil proberen lijkt dit me een goede gelegenheid.
    Bedankt voor het delen van het recept!

    ReplyDelete