Friday, June 20, 2008

Citroen Schuimtaart / Lemon Meringue Pie

Soms heb je van die recepten die altijd goed vallen. Het recept voor de Citroen Schuimtaart is er zo eentje. Dit recept komt uit mijn favoriete kookbook "The Recipe Encyclopedia". Jaren gelden heb ik dit boek in Canada gekocht en het is inmiddels ons meest gebruikte kookboek geworden. Ik heb al eerder beloofd om dit recept op mijn blog te zetten, en vandaag heb ik het WEER beloofd. Belofte maakt schuld................. Ik ben in de loop der jaren overgestapt van het bakken met grammen en kilo's naar 'cups'. Niet alleen omdat we veel Amerikaans/Canadese kookboeken hebben, maar ook omdat het een heel makkelijk principe is om mee te bakken. Dit recept is dus ook in 'cups'. Maar om het niet heel ingewikkeld te maken kun je hier een omrekentabel vinden. De foto is overigens van het laatste eenzame stukje taart dat we vandaag aten op de BBQ bij Nicolle en Nico.

Taartbodem:
1 1/2 cup bloem
1 el suiker
125 gr roomboter
1 eidooier
1-2 el koud water

Vulling:
1/2 cup suiker
1/2 cup maizena
1 1/2 cup water
3 eidooiers
1 el boter
2 tl geraspte citroenschil
3/4 cup (vers geperst) citroensap

Schuim:
3 eiwitten
1 zakje vanillesuiker
1/4 tl cream of tartar

Cream of tartar koop ik ook in Canada en wordt overzees veel gebruikt bij het koken. In Nederland is het verkrijgbaar bij de toko of bij de beter gesorteerde drogisten onder de naam wijnsteenzuur. Je kunt het ook online bestellen bij Piece of Cake (die overigens nog heel veel andere geweldige ingredienten hebben als je een beetje van bakken houdt). Als je niet op zoek wilt naar dit specifieke ingredient hoeft het niet. In dit geval zorgt cream of tartar ervoor dat de eiwitten goed stijf worden en niet onderhevig zijn aan vet. Als je ervoor zorgt dat je kom volledig vetvrij is (schoonmaken met citroensap) en er in de eiwitten geen spoortje dooier is te vinden moet het ook lukken zonder cream of tartar.

Voor de taartbodem:
Vet een ronde taartbodem (met een diameter van ongeveer 28cm) in en verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Meng de bloem en de suiker. Voeg hier de boter aan toe en kneed dit tot een heel fijn kruimeldeeg. Voeg hierna de eidooier en het water toe en kneed dit tot een soepel deeg. Rol dit uit met een deegroller tot en lap die ver over de schaal kan. Leg de lap over de schaal en zorg dat hij goed in de schaal ligt. Snijdt daarna het overhangende gedeelte af, maar hou ongeveer 1 cm. over de rand (dat deeg hangt dus over de rand) Zorg dat deze rand goed vastgedrukt zit tegen de ovenschaal. Dat voorkomt dat de taartkorst straks onderin de ovenschaal ligt. Bak deze korst 'blind' in de oven, ongeveer 10 minuten. Laat hetm daarna in de schaal afkoelen.

Voor de leken onder ons: Blind bakken doe je omdat je niet wilt dat je korst gaat rijzen. Daarvoor gebruik je ongekookte peulvruchten, ongekookte rijst, glazen knikkers of speciale bakknikkers. Als je voedingswaren gebruikt zijn die daarna niet meer geschikt voor consumptie!

Voor de vulling:
Doe de suiker en de maizena in een steelpan. Voeg hieraan het water toe en breng het aan de kook. Dit wordt een hele stijve massa behanglijm! Laat dit even doorkoken (blijven roeren) en haal het vervolgens van het vuur af. Sla de eidooiers los en doe ze in een kom. Voeg een paar eetlepels van de behanglijm toe aan de eidooiers en roer deze zorgvuldig door. Doe dit mengsle terug in de pan en zet hem weer op laag vuur. Blijf goed roeren totdat er een egale massa is ontstaan en laat dit even doorkoken. Haal vervolgens de pan weer van het vuur en voeg de boter en de citroenrasp toe. Goed roeren! Voeg daarna de citroensap toe en roer weer tot er een egale massa ontstaat!
Doe deze massa in de ovenschaal.

Voor het schuim:
Doe de eiwitten, de vanillesuiker en de cream of tartar in een kom en sla deze stijf. De eiwitten moet heel erg stijf zijn zodat je pieken kan vormen die rechtop blijven staan. Verdeel dit stijfgeslagen schuim over de taartvulling en zet hem ongeveer 10 minuten in een oven met een temperatuur van 220 graden celcius. De toppen van de eiwit moeten mooi buin zijn.

En klaar is de taart! Je kunt hem eten op kamertemperatuur. Als je hem wilt bewaren moet hij afgedekt in de koelkast. Eetze!
Sometimes you have a success recipe. My recipe for Lemon Meringue Pie is one of them. It comess from the book "The recipe Encyclopedia" that I bought years ago in Canada. It became of of our best used cookbooks. I already promised before to post this recipe and today I promised it AGAIN. The picture of that lonely last piece of pie was taken at the BBQ at Nico & Nicolle today.

Pastry:
1 1/2 cups all-purpose flour
1 tbs sugar
1/2 cup of butter
1 egg yolk
1-2 tbs cold water

Filling:
1/2 cup sugar
1/2 cup cornstarch
1 1/2 cups water
3 egg yolks
1 tbs butter
2 tsp finely shredded lemon rind
1/2 cup lemon juice

Meringue:
3 egg whites
1/2 tsp vanilla extract
1/4 tsp cream of tartar

To make pastry:
Combine flour and sugar. Cut in the butter untill mixture resembles coarse crumbs. Stir together egg yolk and cold water. Add to flour mixture, stir to form a firm dough. On a floured surface roll into a circle about 12 inches in diameter. Place in a 9 inch pie plate, trim and fold under pastry. Flute edge. Bake in a 450 degree oven for about 10 minutes and cool

To make filling:
Combine sugar and cornstarch in a saucepan. Stir in water. Cook and stir until thick and bubbly. Cook and stir two minutes more. Remove from heat. Beat egg yolks slightly. Gradually add 1 cup of hot mixture to egg yolks. Return all to sauce pan. Bring to a gentle boil, cook and stir for about two minutes. Remove from heat; stir in buuter and lemon rind. Gradually stir in lemon juice, genlty mixing.

To make meringue:
In a bowl, beat egg whites, vanilla and cream of tartar until peaks form.
Pour lemon filling into baked pastry shell. Spread meringue over hot filling. Bake in a 350 degree oven until golden. Cool on a wire rack. Cover and chill to store. The pie is at its best eaten at room temperature.
Enjoy!

4 comments:

 1. Anonymous21:27

  Ik ga dit zeker proberen! yammie :D

  ReplyDelete
 2. Anonymous14:16

  Hoi Debby,

  Ik was op google aan het zoeken naar de Citroen Schuimtaart en kwam op jouw site terecht! Ik zou jouw recept daarom heel graag willen uitproberen, maar heb een vraagje: wat is cream en wat is tartar? En welke gebruikte jij voor de taart op de foto? Die ziet er zo ongelooflijk goed uit!!!

  Ik hoop van je te horen!

  Liefs Sara

  ReplyDelete
 3. Sara,
  Je kunt de taart heel goed zonder cream of tartar maken. Je gebruikt dit om te zorgen dat je eiwitten goed stijf worden. Maar als je er voor zorgt dat de kom waarin je de eiwitten klopt goed schoon is lukt dat ook prima zonder.
  Succes met je taart en ik hoor graag hoe hij smaakte!

  ReplyDelete
 4. Anonymous14:46

  Bedankt voor de info... oeps.. zie dat je het in je tekst had verwerkt!

  Ik laat je zeker weten hoe de de taart is geworden!

  Sara

  ReplyDelete