Saturday, January 05, 2008

De Lekkerste koekjes.............

.........bak je zelf. En dan gebruik je natuurlijk ECHTE boter (en dus geen margarine). Met koekjes en taarten moet je nooit naar calorieen kijken, maar altijd naar smaak. Ik kan me deze gesprekken met Lisa nog zo goed herinneren. We zeiden altijd dat er nog maar weinig mensen koekjes en taarten bakten en dat het wel bijzonder was dat zij en ik dat nu juist deden (en vijf huizen van elkaar woonden). We leerden Paul en Lisa kennen in 2003 toen Joram voor het eerst naar de Peuterspeelzaal ging. Richard en Lisa spraken hier op het 'dorp' engels en kwamen dus snel bij elkaar terecht. Hun jongste (Yvette) en Joram hebben dezelfde leeftijd en kunnen ook prima met elkaar overweg. In de loop der tijd heb ik heel veel heerlijke koekjes en taarten van Lisa gegeten en ook een aantal recepten van haar als mijn eigen recepten ingelijfd. Op 21 mei 2007 gebeurde het vreselijkste wat je ooit kan bedenken: Lisa overleed. Totaal onverwacht en al die maanden later nog steeds zo onbegrijpelijk. Nog steeds denk ik dat ze de deur uit zal stappen en nog steeds verwacht ik haar op het schoolplein. Maar vooral met recepten moet ik heel vaak aan haar denken. Een van de recepten die ik ooit van haar kreeg was er eentje voor Chocolate Caramel Slices. Echt een geweldig simpel recept (je weet het: ECHTE boter) met een geweldig resultaat. Ik heb ze een aantal keer gemaakt en iedere keer waren ze weer heerlijk. Ik bewaar mijn recepten in een receptendoos met indexkaarten en daarin zitten alleen mijn 'succes'recepten. Toch ben ik in de loop der tijd het recept voor Chocolate Caramel Slices kwijt geraakt. Ik heb er vaak en veel naar gezocht en het uiteindelijk opgegeven. Maar: vandaag vond ik hem uiteindelijk toch. En omdat iedereen gek is op makkelijke recepten: hier is ie dan:

140 gr bloem
55 gr kristalsuiker
85 gr boter (ROOMboter dus.......)

Vulling:
110 gr boter
110 gr lichtbruine basterdsuiker
2 el stroop
400 ml gecondenseerde melk
1 zakje vanillesuiker

Voor de bovenlaag:
140 gr pure chocolade (hoe donkerder, hoe lekkerder)

Meng de bloem en suiker en voeg de roomboter toe (roomboter op kamertemperatuur). Dit alles mengen tot een soepel deeg. Verdeel dit deeg over de bodem van een vierkante taartvorm (als je die niet hebt: een ovenschaal kan ook) en bak de bodem in 20 minuten op 160 graden.
Doe al de ingredienten voor de vulling in een pan en verwarm deze op middelmatig vuur tot de boter is gesmolten. Draai het gas laag en laat de vloeistof langzaam (ongeveer 8 a 10 minuten)een caramelkleur krijgen. Roer af en toe goed door.
Giet deze caramelmassa over de taartbodem en laat deze goed afkoelen. Smelt als laatste de chocolade (au bain marie, in de magnetron wordt het echt niet lekker) en verdeel deze over de caramel. Laat het geheel in de koelkast afkoelen en snijd het dan in kleine stukjes (5 bij 5 centimeter, anders is het echt te machtig.) Eet ze! Enne........Lisa vond het geweldig als haar recepten gewaardeerd werden.

5 comments:

 1. Anonymous12:12

  Dit is echt het beste recept voor caramel slices! In Australiƫ heb ik dit veel gegeten, maar thuis in Nederland wisten ze niet precies wat ik bedoelde. Nu wel en ze blijven maar vragen wanneer ik het weer maak. Ondertussen heb ik het al heel wat keren gebruikt. Dankjewel!
  Groetjes, Liselotte

  ReplyDelete
 2. Anonymous13:38

  Hoe groot moet de bakvorm zijn?

  ReplyDelete
 3. De ovenschaal is ongeveer 30x20 cm.
  Succes ermee!

  ReplyDelete
 4. Femke17:58

  Ik heb het gister gemaakt, maar het is niet echt gelukt.. De caramel was nog redelijk vloeibaar toen ik het over de bodem goot en is in de koelkast nooit hard geworden.. resultaat was een caramelsapje dat over de bodem lag.. Denk ik dus iets niet goed gedaan?..

  ReplyDelete
 5. Mariƫlla17:20

  Gisteren mislukte mijn caramel vulling compleet (geschift en verbrand) maar vandaag ging het top, hij is af en staat nu af te koelen in de koelkast ... Vanavond een klein stukje proberen als toetje met zelfgemaakt roomijs ... Yummie ...
  Bedankt voor het recept!

  ReplyDelete