By now you will all know that I also love to bake (besides scrapping, LOL) This week I made real Canadian Buttertarts. I found the recipe in a Canadian Living. For those who know Canadian Living: This was one of those 'Tasted-Til-Perfect' recipes. And I have to say: It was perfect. I made some of my own adjustments considering the filling and I will definitely make them again. So I thought I would share the recipe with you (and if any of you have a better one, please feel free to share, I love new recipes!)
Maple Butter Tarts (adjusted by me)
Single Crust Sour Cream Pastry
1 1/4 cup all purpose flour
1/4 tsp salt
1/2 cold butter, cubed
1/8 cup ice water
4 tsp sour cream
In large bowl whisk flour with salt, using a pastry blender, cut in butter until in fine crumbs with a few larger pieces
In liquid measure, whisk water with sour cream and drizzle over flour mixture, tossing briskly with fork and adding a little more water if necessary, until ragged dough forms.
Divide in half, press into two discs, wrap and refrigerate until chilled (at least 30 minutes).
Filling:
3/4 cup packed brown sugar
1/2 cup maple syrup
1/2 cup melted butter
2 eggs
1 tbsp cider vinegar
1/2 tsp salt
1/2 cup chopped walnuts1/4 cup raisins
1/4 cup butterscotch chocolate chips
Set out muffin or tart pan with 12 cups. On lightly foured surface roll out pastry until 1/8" (3mm) thickness. Using a 4" (10cm) round cutter (I used a bowl) to cut out 12 circles. Fit in to muffin/tart cups and refrigerate for 30 minutes.
Meanwhile, in a bowl whisk together browen sugar, maple syrup, melted butter, eggs, vinegar and salt. Divide walnuts, raisins and butterscotch chips evenly among pastry shells. Spoon filling into each shell.
Bake in centre of a 350F (180C) oven until filling is set and pastry is golden, 20 to 25 minutes. Run thin knife blade around edges to release tarts. Let cool for about 20 minutes an then transfer tarts to rack.
And just start eating away. DS Joram did not wanted to try them (the walnuts did not really appeal to him, not even when I told him that they had butterscotch chips (his favorate baking ingredient) in them. DH Richard loved them, even though he is not a huge fan of walnuts. Anyway: If you decide to make them: I would love to hear what you think!
De meesten van jullie zullen nu wel weten dat ik naast scrappen ook erg van bakken hou. Afgelopen week heb ik echte Canadese Buttertarts gemaakt. Ik vond het recept in een Canadian Living. Voor diegenen die Canadian Living kennen: Het was een getest-tot-perfectie recept. En ik moet zeggen: Ze waren ook echt perfect. Ik had de vulling een beetje aangepast en het was zeker voor herhaling vatbaar. Ik zal het recept hier plaatsen maar voel je vrij om me te laten weten als je een lekker recept hebt: Ik ben altijd in voor iets nieuws!
Maple Buttertarts (aangepast door mij)
Het deeg:
150 gr bloem
1/4 tl zout
125 gr roomboter (KOUD en in blokjes)
50 ml ijswater
4 el creme fraiche
Meng de bloem en het zout in een grote kom. Meng het boter erdoor met twee messen tot er een fijn kruimeldeeg onstaat. Meng in een aparte kom het water en de creme fraiche en schenk dit over het bloemmengsel en meng dit met een vork tot er een stevig deeg ontstaat. Voeg evt. extra water toe. Deel het deeg in tweeen en verpak het in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten afkoelen in de koelkast.
De vulling:
150 gr bruine basterdsuiker125 ml maple syrup (te koop bij de goede bio winkel)
125 gr boter (gesmolten)
1 el wijnazijn
1/2 tl zout
150 gr gehakte walnoten
75 gram rozijnen
100 gr. butterscotch chocolade chips*
* dit ingredient is waarschijnlijk in Nederland niet te verkrijgen (Zoja, dan hoor ik het graag!!!!!). Je kunt het vervangen door gehakte chocolade in je favoriete smaak. Witte chocolade zou niet mijn voorkeur hebben inverband met de uitgesproken smaak. Qua smaak is pure chocolade de beste keus.
Neem een muffin of tart blik met 12 openingen en vet deze in. Rol het deeg uit ot het ongeveer 3 mm dik is. Steek er met een ronde steker (of een schaaltje of iets dergelijks) cirkels uit van 10 cm doorsnede. Bekleed hiermee het muffinblik. Zet het blik in de koelkast en laat het minimaal 30 minuten afkoelen.
Voor de vulling: Meng de basterdsuiker, eieren, maple syrup, boter, wijnazijn en zout goed met een garde. Verdeel de walnoten, rozijnen en chocolade over de muffinvorm en giet er het mengsel overheen. Bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden C in het midden van de oven totdat de korst goudbruin is en de vulling is gestold. Laat ze buiten de oven afkoelen en snijd de korst los van de vorm. Haal ze na een half uur uit de vorn en laat ze verder afkoelen.
Oh Debby they are so yummy..my MIL makes the best, I'll send you the receipe..
ReplyDeleteZe waren wel heerlijk hoor... Om te watertanden. Ik ga ze zeker een keer zelfmaken.
ReplyDeleteNow these look great - we just had thanksgiving dinner with the Watkins with butter tart squares 0 also great. Hope you had a great "thanksgiving" also.
ReplyDelete